Neomanager si B-Org lucreaza cu TVA la incasare

IForce Solutions anunta disponibilitatea noilor kit-uri ale sistemelor ERP – B-Org si Neomanager, kit-uri care pe langa imbunatatiri functionale, aliniere la noi platforme tehnologice, asigura si functionalitea necesara aplicarii modificarilor legislative care au intrat in vigoare la 1 ianuarie 2013.

Vorbim aici despre:

  • Implementarea sistemului “TVA la incasare” aferent OG Nr.15/2012 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind codul fiscal;
  • Generarea Declaratiei 205, declaratia care inlocuieste fisele fiscale, in modulul Salarizare;
  • Compatibilizarea aplicatiilor cu platformele Microsoft: Windows 8, Windows Server 2012 si cu SQL Server 2012;

Ce anume trebuie sa stie un client despre sistemul “TVA la incasare”?

Toti agentii economici, indiferent de incadrarea lor, sunt afectati de aplicarea sistemului TVA la incasare, dupa cum urmeaza:

  • Daca sunteti o firma care nu aplica sistemul “TVA la incasare” veti fi afectat in masura in care primiti facturi pe care scrie “TVA la incasare”; altfel spus, cand faceti achizitii de la firme care aplica acest sistem veţi putea deduce TVA din facturile primite numai în momentul în care le veţi plati.
  • Daca sunteti firma noua sau aveti cifra de afaceri sub 2,25 mil lei, atunci aplicaţi sistemulTVA la încasare”; asta inseamna ca atunci cand emiteti o factura trebuie ca aceasta sa aiba inscrisa mentiunea “TVA la incasare”;
  • Daca aplicaţi sistemul „TVA la încasare”, pentru facturile primite de la furnizori nu veţi mai deduce TVA în luna (trimestrul) în care acestea au fost emise, ci în luna (trimestrul) în care le-aţi achitat, indiferent daca furnizorii dvs aplica sau nu sistemul “TVA la încasare”.
  • Daca platiţi partial o factura, atunci va veţi deduce TVA proporţional cu suma platita din totalul facturii, iar restul îl veţi deduce atunci cand veţi plati restul de plata ramas.
  • Amanarea la plata TVA catre stat este de maxim 90 zile; altfel spus exigibilitatea TVA – momentul cand se naste dreptul statului de a percepe TVA, apare numai la data incasarii contravalorii integrale sau parţiale a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii, dar nu mai tarziu de 90 de zile calendaristice de la data emiterii facturii;
  • Exigibilizarea TVA la 90 de zile de la data de emitere a facturii (pentru facturile inca neincasate la aceasta data) se va face in contabilitate prin operatiunea numita Inchidere TVA neexigibila la 90 de zile. Operatiunea va trebui initiata manual din aceeasi fereastra ca si celelalte generari automate, inainte de inchiderea de luna;
  • Orice agent economic este obligat ca la inregistrarea unei facturi sa verifice daca furnizorul sau este inregistrat in Registrul provizoriu al persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare. Aceasta verificare se poate face automat utilizand un buton special din aplicatiile ERP Transart.

Toti clientii IForce Solutions primesc documentatii detaliate de utilizare a noilor functionalitati disponibile si beneficiaza de suportul consultantilor ERP pentru aplicarea lor in practica.

Lasă un răspuns